Assisted Hatching (AHA)

Öppning av embryots skal eller assisted hatching

Öppning av embryots skal är en metod som kan förbättra möjligheterna för embryot att fästa sig i livmoderns slemhinna. Det kan göras vid provrörsbefruktning och befruktning med mikroinjektion. Embryot utvecklas och delar sig till mer än 100 celler medan det omges av embryoskalet.

Skalet blir tunnare i takt med att embryot delar sig och brister slutligen så att embryot kommer ut ur skalet. Embryot måste lämna sitt skal, kläckas (hatching), för att det skall kunna fästa sig i livmoderns slemhinna. Om embryots skal är tjockare än normalt kan detta hindra skalet att brista och embryot fäster sig därför inte. Även hormonbehandlingar kan påverka tjockleken eller segheten hos embryots skal. Med mikroteknik kan man göra embryots skal tunnare eller göra ett hål i det.

Detta anses hjälpa embryot att lämna skalet och skapar på så sätt bättre förutsättningar för att det skall fästa sig. Öppning av embryots skal kan användas i sådana fall när embryot inte har fäst sig vid tidigare behandlingar. Öppning av embryots skal är alltjämt en omtvistad metod vars effekt man inte har kunnat bevisa fullständigt. Man har inte heller kunnat observera någon skada på embryot till följd av metoden






Före och efter AHA
(fast vårt embryo har utvecklats mer än embryot på denna bild då detta är ett 2 dagar odlat och vårat var odlat i 6dagar utanför min kropp)


Så vi känner ändå att verkligen har fått de bästa föruttsättningarna till att de nu ska kunna fästa <3

Kommentarer :

#1: Jenny

ååååh va jag hoppas för er nuuuuuuuu!

blir lite avundsjuk att ni får så bra behandlingar där i falun.. dom skulle aldrig göra nåt sånt här på sahlgrenska :(

massa kramar

skriven

Kommentera inlägget här :